Boomkwekerij :

Zet roofmijten uit tegen spint

Kwekers van boomkwekerijgewassen bereiden zich dezer dagen best voor om aantasting door spint te vermijden. Twee roofmijten kunnen helpen bij een efficiënte biologische bescherming én bestrijding. Ook onderhouders van plantsoenen kunnen er hun voordeel mee doen.

Het weer wordt warmer. en dus neemt de dreiging van allerlei plagen weer toe – ook van de spintmijt. “Het precieze moment waarop de eerste spint verschijnt op de bladeren van jonge bomen is moeilijk te voorspellen”. zegt John Van Eijk. adviseur bij Biobest Nederland. “Telers met kassen waar gestookt wordt kunnen nu al te maken krijgen met spint. Zij die niet stoken krijgen mogelijk nog een paar weken respijt. En telers in openlucht hebben mogelijk nog een maand de tijd om maatregelen te treffen.”

Die maatregelen kunnen zuiver biologisch zijn – althans wat de bestrijding van spint betreft. “In ons gamma hebben we een roofmijt die uitstekend werk verricht tegen spint: de Amblyseius andersoni”. vertelt John. “Deze roofmijt kan zich ook in afwezigheid van spint staande houden bv. op stuifmeel of andere plagen en kan dus preventief worden ingezet. Telers kunnen hem nu al uitzetten in de jonge boompjes. Bovendien heeft andersoni een interessante “nevenwerking”: hij doet zich ook te goed aan trips.”

Boomkwekers die nu al met een verhoogde spintdruk kampen. kiezen best een andere oplossing. John: “Voor hen raden we de Phytoseiulus persimilis aan. vaak ook gewoon “Phyto” genoemd. Dit is een roofmijt die bijzonder efficiënt spint (vb. bonenspintmijt) opruimt maar enkel curatief kan worden ingezet. Soms raden we ook gecombineerde inzet van andersoni en Phyto aan.”

Behalve boomkwekers kunnen ook onderhoudsfirma’s van Openbaar Groen hun voordeel doen met de nuttige bestrijders uit het Biobest-gamma. “Publieke besturen dringen er steeds meer op aan dat het onderhoud van groen in de stad of het dorp met zo weinig mogelijk chemische middelen gebeurt. De roofmijten andersoni en persimilis zijn perfect bruikbaar in deze openlucht plantsoenen  

Gewas door wisselende weersomstandigheden gevoelig voor Botrytis

Luna PRIVILEGE en Teldor. een goed team tegen Botrytis in sierteeltgewassen
De afgelopen weken wordt het weer gedomineerd door bewolking. regen. wind en af en toe de zon. De sterk wisselende omstandigheden kunnen het gewas gevoelig maken voor Botrytis. Zorg dat u het gewas preventief beschermt tegen Botrytis. Bij het bestrijden van Botrytis is het van groot belang om de beschikbare middelen uit de verschillende resistentiegroepen af te wisselen.

Voor een maximale resultaat moet Luna PRIVILEGE zo preventief mogelijk worden ingezet. Wacht niet tot de eerste aantasting zichtbaar is. maar start  preventief met Luna PRIVILEGE voor het beste resultaat. Het breekt traag af en geeft dus een langdurige bescherming van blad en bloemen. Daarnaast wordt Luna PRIVILEGE door het blad opgenomen en zorgt voor herverdeling in het blad.

Voer na gebruik van Luna PRIVILEGE altijd twee toepassingen uit met een middel uit een andere chemische groep (bijvoorbeeld Teldor) of maak gebruik van een biologische fungicide als Serenade (alleen toelating in bedekte teelt van roos). Gezien de geringe curatieve werking van Teldor dient het zo preventief mogelijk te worden ingezet en dient het gewas zo optimaal mogelijk bedekt te worden. Daarnaast is Teldor zeer gewasveilig.

Indien een tweede toepassing met Luna PRIVILEGE noodzakelijk is. adviseren wij een minimale interval van 6 weken. Ook bij een beperkt aantal toepassingen per jaar tegen Botrytis is het noodzakelijk om middelen af te wisselen.  Botrytis kan zich snel aanpassen. Wissel daarom af en voorkom resistentie! Door Luna PRIVILEGE op de juiste manier in te zetten. zorgt u ervoor dat we ook de komende jaren een optimaal rendement kunt halen.